<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d25515225\x26blogName\x3dFenia+in+full+leaf....\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttps://fenia-in-full-leaf.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://fenia-in-full-leaf.blogspot.com/\x26vt\x3d4859600396850592937', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

И какво като са БТК или МЗ?!

То е ясно, че не сме равни, ма поне да ме не дразнят! Както казва един мой преподавател - ние, българите, сме хора на кроткия бунт. Тя, Европата, сега ни вземала, щото сме били много спокойни и никога никакви проблеми не сме създавали (ми то лъжа ли е? - нямаме големи етнически проблеми, макар и да има предпоставки за това; няма разрушени сгради било на Народно събрание, било на партийни домове; няма набит депутат от недоволни граждани....а какво остава за намазан с катран и овален в перушина, такъв...) и...какво толкоз, кат’ сме малко по-назад...то с времето ще се изравним... Да, ама...тя, Европата, не знае, че ние можем така да си кютаме до безкрай – пак да сме спокойни, ма хич и да не “закачим” от прогреса. Те ще искат да ни “култивират”, а ние ще си гласуваме ЗА, ще си говорим големите приказки (повечето от които на маса и в смисъла на доброто пожелание), ама нищо няма да правим по въпроса. Ние можем да дадем такъв мощен отпор на прогреса, какъвто (слава Богу!) сме оказали и на турците (не са ни много ни въстанията, ни бунтовете, а и Левски си ни е бил само един, а “лудите” му поддръжници и последователи – мизерно малко:( ). И така, ясно ми е, че от много приказки смисъл няма, ма отвътре ми иде...Повода е сутрешното ми минаване покрай сградата на БТК – ул. “Гурко “, срещу Гранд Хотел София. Както си вървя по големия тротоар и се кефя на празнотата му (все пак бе към 08:30ч.) и изведнъж съзирам прясно-маркираните места за МПС. Можеше и да не обърна кой знай какво внимание, ако подобно нещо не забелязах миналата седмица и пред Министерство на здравеопазването, ама...за това по-късно.
Колкото пъти съм минавала покрай сградата на БТК, все съм се нервила, че на колите там е разрешено да паркират, ама не на всички коли, а на БТК-колите, та и бариерка си имат.... Най-дразнещото, обаче бе, че на пешеходците бе отредена една лента за движение, с ширина около 1,5 м и ограничена от едната страна от прегражденията към улицата и от другата – от железни колчета (като тези по Витошка) и саксии. Както и да е, приемах положението по “български” – с ясно изразено вътрешно недоволство;) Та...днес, забелязвам нова маркировка. Наистина не би ми направила впечатление, ако тя бе на старото си място, а именно – непосредствено до подхода към сградата. Да, ама не! Сега са разчертали едни доста големи полета, които са на мястото на някогашния тротоар, железните колчета са изрязани, саксиите са – половината счупени, другата половина – липсващи. За тези, които така и не са разбрали от всичките тези обяснения, да кажа ясно - на мястото на някогашния тротоар + паркинг, сега има само паркинг. Старите очертания не са махнати, а новите са...нови ... На старите места за паркиране, днес имаше една кола. От нея, до “новата линия” едва ли оставаше 1,5 м. Предполагам следващата стъпка е да се махнат преградите към улицата, в противен случай тези коли просто не виждам как ще маневрират на това пространство. Ама...и честно казано – не ми пука! По-скоро интересно ми е, как хората в центъра на София ще бършат прахта от автомобилите, паркирали там, промушвайки се между тях?!
По повод написаното по-горе за “заблужденията” на европата, ми се ще да разкажа и друга случка на същото това място, но случила се в четвъртък или петък (27, 28Април). Това бе момента с т.нар. неформалната среща на външните министри на страните членки на НАТО. Та...по улиците “изпълзяли” едни ми ти полицаи, оградили всички централни улици и големи хотели... Та и пред Гранд Хотел София, също поставили постове. Както си вървя (тогава, в онзи ден) по липсващия вече тротоар и чувам чубански крясъци от рода на: “Я се разкарай оттам, бре! Чуваш ли какво ти казвам! Бързо, бързо, махай се! Ей там ще спреш! Кат’ трябва да караш на госта багажа – на гръб ще го носиш дотам! Ай, да не повтарям!”. Подвикванията в този дух и с далеч по-волен език ( не съм си и поставила за цел да запомня точно), бяха възпроизведени от един полицай, пазител на реда и спокойствието, сиреч. Винаги съм си мислела, че образа на Бай Ганьо е прекалено експлоатиран в днешно време. Да, ама верно още си живурка той, че и по улиците се разхожда и командори.... А полицая си изглеждаше досущ като легендарния ни герой – пълничък, червендалест (въображението ми му рисува и мустаци, но за тях не съм на 100% сигурна), с изсулени панталони (които все пак са част от униформа!)....А крясъците бяха адресирани към водача на спрялото пред хотела такси (което поради мерки за сигурност трбваше да спре едва ли не в другия край на улицата) и на пиколото, което бе махнало на таксито да спре, за да вземе един от гостите.
Та тогава ми направи адски лошо впечатление не само полицая и неговото държание, но и факта, че на улицата кола не можеше да си позволи да спре, а от другата й (на улицата) страна, на т.нар. от мен – частен паркинг, си стояха паркирани 2-3 коли. Е....кат’ са мерки за сигурност, ми нека са си за всички!
Министерството на здравеопазването, също си маркирали площадчето пред сградата. Адреса е пл. Св. Неделя 5. На същото това място, въпреки строгата заповед, на 27 и 28 имаше паркирали коли, а по улицата – през 1 м, полицай.
Е, голяма работа, пък сега, че това е “идеалния” център на столицата! Нали на министъра, зам.министъра и сие им е удобно? Голяма работа и че обикновените хорица, нямало къде да паркират! Ми нали си има платени паркинзи, сини зони.... да си ходят там! А и градски транспорт си има... ( да оставим настрана и възможността за ходене пеша). Ми да! Как не съм се сетила по-рано?! Та всички те - кмет, общинари и разни други законотворци се чудят как да ни правят добро, а ний...неблагодарни долни душици! Ми...погледнете само - забранява се паркирането, освен на определените места, а те тези определени места някак си не са за целодневно ползване ...поне не и за обикновения човек, работещ в центъра... Вмето синя зона...то по-добре да си потърсиш платен абонамент нейде, като едно парко място в центъра е около 80-100 лв, а може вече и да са поскъпнали . Да де, ама понеже законността в нашата страна я има само на хартия и в сферата на добрите пожелания...то ти и пред дома си не можеш да си оставяш колата, т.е. и там трябва да си осигуриш нощуването й, та и да я застраховаш..... Та, който не иска платен абонамент-да ползва обществения транспорт – пари в общинската фирма = “богатства за общината” = “благоденствие за всички”.... Който и тях ги недолюбва....ми има си, разбира се, своите възможности – ходенето пеш! Да не си мислите, че общината ще се обиди, че не се ползва осигурения и дотиран от нейния бюджет транспорт. Не, напротив! По-малко движещи се МПС-та по улицата --------à по-малко замърсяване на въздуха ------à възможност за водене на по-здравословен живот от живущите в София....и пак ------à благоденствие за всички.... направо да ги разцелуваш! Всички! Ама кат’ се почне от бат’ ни Бойко, та стигнеш до последния полицай, достойно бранещ ни по улиците!
Отплеснах се.... Откъде накъде, обикновения човек ще ходи пеш, ще се гърчи в градския транспорт или ще се чуди къде да паркира, а “окичените” с власт (на парите или онази...дадената им от нас) ще си позволяват да “префасонират” площади и тротоари, за да могат удобно да си спрат пред входа?

“И какво като са БТК или МЗ?!”

  1. Blogger Unknown Says:

    Първият въпрос според мен е в това дали плащат на общината за тези места. по установената за всички тарифа за служебни абонаменти. Ако го правят, би трябвало да се оспори заемането на целия тротоар. На твое място бих пуснала една жалба-сигнал до община "Средец" - мисля, че БТК е на територията на тази община - дали очертаните паркоместа се заплащат и защо е зает целият тротоар. Облщината е длъжна да ти отговори в едномесечен срок, тъй като ти кйато жител на Столична община имаш право на достъп до тази публична информация. Може да се окаже, че точно това е пътят да бъдат разкарани оттам - с жалби на граждани.

  2. Blogger Fenia Says:

    Чудесна идея, Вени! Благодаря! По случайност и фирмения ни адвокат "цъфна" в офиса, та се консултирах и с него. Трябвало да отправя молба до Столична община. Оттам се издавали разрешителните за паркоместата. Почти нямам време за нищо, но ще я напиша и за БТК и за МЗ. Като има движение-ще я постна.
    Това, което ме притеснява, обаче е, че за да поставят маркировката, със сигурност са си платили... В молбата ще поискам да ми кажат и на основанието на чия заповед тези тротоарни площи са определени да бъдат отдадени за паркоместа, за да се опитам да жаля и нея...макар и да съм наясно с резултата...
    За да съм съвсем точна, трябва да направя малка корекция... днес минах пак покрай БТК и се загледах. Бяха поставени старите железни колчета, но вече на нови места. Ако по означените стари паркоместа, не се паркират коли, в най-тясната част пред БТК (пред стълбището), разстоянието за пешеходците е около 2-2,5 м, а не 1-1,5.
    За МЗ, обаче съм още по-бясна, защото вчера към 16ч. минах оттам, а съм свикнала да минавам обикновено 6:30 и 21 - 22ч. В "моите" часове там е абсолютно празно. Вчера, обаче, всички маркирани места бяха заети (мисля, че бройката им бе 7)и допълнително още 5 коли бяха спрели на немаркирани места... За вида на тази част на площада не говоря, за "странната" липса на паяци - също, но хората, излизащи от метрото, които в този момент са адски много, поради затворения към Шератон подстъп, както и тези пресичащи от островчето и откъде ли още не....направо "лавираха" между колите и се изчакваха за да могат да преминат. Ми...както и да го мисля, някак си...не е нормално :(