<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d25515225\x26blogName\x3dFenia+in+full+leaf....\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttps://fenia-in-full-leaf.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://fenia-in-full-leaf.blogspot.com/\x26vt\x3d4859600396850592937', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

Какъв е смисълът на ≈ 2000 години живот, щом 20 им е..... (биип) майката ?!

На любопитните да отговоря – бях на гости и на посещение, като ми е трудно да посоча първичното.

Хората все по-малко разбират хумора ми (който в определени моменти наистина е зловещ) и благодарение на това изпадам в странни ситуации. Поредната такава бе причината в петък, 18ч, да се “натоваря” на автобуса за Пловдив, за ужас на всички, узнали за това ми намерение (все пак в Пловдив и Чирпан се очакваха адски жеги в почивните дни). И на мен не ми се пътуваше, но нямаше начин. “Голямата ми уста” бе накарала една баба да бие специално за мен катък, та аз, ощетеното градско чедо да разбера що за чудо е това;) Е, уважавам труда на хората и щом някой е направил нещо специално за мен, “света ще обърна”, но ще се отзова!

Другият важен повод за пътуването ми бе, че гостувайки на тази баба в с. Гранит, Старозагорско, щях да видя най-старото дърво в България ( а както се оказа и в Европа).

Преди около месец стана въпрос за това дърво и аз останах истински изненадана от факта, колко старо може да бъде едно дърво. Никога не съм се замисляла по въпроса, но за хиляди години не съм и предполагала, де:)

И така, оказа се, че в с. Гранит се намира най-старото живо дърво в България (и Европа) – живо от 345 г до днес, но дали ще е живо утре – не се знае:(

За пореден път изпитах ненавист към човека и неговата смъртоносна намеса. Ето, това дърво е преживяло почти 2000 години, цялата ни история (като държава), стихиите, неминуемо бушували около / до / под него и въпреки това е оцеляло. Да де, но съвременния човек едва ли ще успее да го преживее!

Странно се чувствах на това посещение – бях определено любопитна, но и някак респектирана. Смешно, но факт!

Дървото представлява жалка гледка. В съзнанието ми изникна сравнение за осакатен гигант. Отдалеч се вижда желязното скеле подпиращо величествен, но изсъхнал скелет. Двата раззеленени клона (макар, че всеки един клон е с размерите на голямо дърво) в никакъв случай не създават впечатление за живот. Просто... жалка картинка.

Видях картичка от 1996 г. Тогава дъбът е бил изцяло зелен. И въпреки факта, че и тогава са подпирали клоните му, възприятието е различно. Огромна зелена корона, правеща огромна сянка... бе живота блика...

Интересно ми е как хората, виновни за това състояние на дървото, спят нощем?!

Дървото е започнало да съхне отпреди 10г.
Всеки знае как се определя възрастта на едно дърво. Предполагам, че на всеки е показван пън на отсечено дърво и е учен да брои пръстените. А как ли става това на живо дърво?! Да, правилно, с нещо трябва да се стигне най-малко до центъра. В случая нещото е т.нар. Преслеров свредел. С него се изважда дървесен цилиндър по дължината на радиуса и се броят годишните кръгове.


Е, де това да бе всичко!
На места кората е била обелена (немея защо?!), след което на тези места е закована медна ламарина (оцеляла до днес) и кората е била налепена отгоре (е, виж, лепилото не е издържало и кората е паднала).
Нейде из писанията по темата четох, че в основите е излят цимент – за устойчивост на дървото (?!). Бабата, на която гостувах обаче, ми разказа друго – излят е асфалт. В хралупата на дървото (не посмях да вляза вътре, но по 7-8 деца са се събирали нявга) са били подредени камъни и асфалта е клокочел врящ в казана, когато е излят отгоре им....

На фона на всичко това, някак си безобидно ми звучи, че кората е третирана с химикали срещу паразити, че е закована вратичка на входа на хралупата и нещо като навес на другия й отвор – между клоните, че до някое си време е било поливано, а сега – не (като, че ли 1660 г някой го е поливал!)....

И какво излиза – причината за страданията на почти двухилядника е именно неговата възраст! Лоши сме хората, лоши! По-лоши и от стихиите - пожар е бушувал досами дървото, но го е пожалил.... ам, ние - не!
Единственото хубаво, което сме направили е, че сме отклонили пътя, който допреди разкриването на истинската възраст е минавал под самото дърво. Направили сме и напоителен канал до него, с оширения – клоните на дървото да се оглеждат във водата.... Е, сега канала е сух, ама нищо де...

Един приятел предположи, че някой си е написал десертацията, гаврейки се с дървото. Ще ми да се разбера дали е истина и кой е той! Ако е жив човечеца, бих искала писмо да му напиша, с два въпроса в него :
  1. Ходил ли е скоро до “експеримента си” ?
  2. Kакво е спечелил от него?
  3. A като послепис трети мога да задам: сега мисли ли, че си е заслужавало?

“Какъв е смисълът на ≈ 2000 години живот, щом 20 им е..... (биип) майката ?!”

  1. Blogger Sis Says:

    Аз като ти казвам "дърво" - не е случайно! ;)
    Остави всичко останало - виж как едно растение (каквото си и ти ;р ) е оцеляло толкова много години, напук на човешката намеса!

  2. Blogger Fenia Says:

    Гъсочe, май не си чело внимателно... Именно нашите съврменници са му взели здравето ( както и вий мойто, де:Р) ...

  3. Blogger The_jo Says:

    E nema da mu se syrdim na gyso4eto, to gyskite pyrwo krqkat, posle mislqt. Ne se obijdai Sis. :)
    Wsy6tnost dobre 4e ima blogowe, ta da si goworim makar i zado4no.

  4. Anonymous Anonymous Says:

    Не знаех за това дърво, а цялата история ми прилича на неуспешни /за радост/ опити то да бъде унищожено.
    Мога да си представя, как този който е писал дипломна работа за дървото всъщност изобщо не го е било грижа за него.
    Горкото, то направо Медал за стоицизъм сорямо човешката напаст заслужава!

  5. Blogger Fenia Says:

    За дипломната работа е предположение, което се надявам да не е истина...
    Колкото до неуспешността на опитите, надявам се такива и да си останат!