<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d25515225\x26blogName\x3dFenia+in+full+leaf....\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttps://fenia-in-full-leaf.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://fenia-in-full-leaf.blogspot.com/\x26vt\x3d4859600396850592937', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

безумия

И понеже вчерашните ми излияния най-вероятно са оставили замислени някои от вас (все пак не е много характерно за мен да се паля по темата) ми се ще да обясня и кое ги предизвика:
Kакто писах, едно четиво в блога на Вени ме подтикна да започна, но в съвсем друга посока ме запрати...:(
Става въпрос за хотел “Дитер”, намиращ се в центъра на София.
Похвално е, че собственикът на хотела е реновирал сградата и вътрешно и външно, запазил е фасадата в духа на стара София, поставил е паметна плоча на същата тази фасада, но откъде накъде го е кръстил "Дитер"?! За мен, това име стои направо гротесково на тази сграда, опитваща се да припомни за миналото на града (за неуместността и на двете реклами – и светлинната, и виниловата, няма да говоря, но направо ми човърка из очите!)! Нима "Влайковата / Тодоровата или Тодор Влайковата къща" не би звучало по-добре и по-адекватно!? Какво българско послание има в името "Дитер"? Може би е по-близко звучащо за немците.... А за англичаните? А за французите...?!

Нима туриста, попадайки в една чужда държава, иска да се чувства като у дома си (с изключение на участниците в конференции и семинари, но те така или иначе отсядат в големите хотели и не би следвало да са в целевата група на този хотел)? А за нас, българите? Кой от нас би потърсил стая в този хотел, ако никога преди не е стъпвал там и търси само по име?

Чувствам се гузно, че конкретния собственик отнася този мой поток от думи! Много е възможно той да не е българин или поради някакви абсолютно субективни причини да е трябвало да избере това име. Уважавам го за решението му да разположи хотела си в стара сграда, уважавам го и за това, че не е тръгнал да руши, за да си построи по-голяма, по-удобна, по-лъскава и т.н. сграда....

Причината, все пак да се подразня е, че пред мен са каталозите за 2007 на Balkan Holidays (Bulgaria & Croatia) и на RIU Hotels & Resorts.
Ами... какво да ви кажа, писна ми да виждам на хотелите в България изписани имена, които нищо, ама абсолютно нищо не ми говорят (факта, че са изписани само на латиница, подминавам)!
- Какво търси един обикновен турист?
- Търси разнообразие, търси начин да се измъкне / почине от сивото, напрегнато ежедневие.
- Защо човека пътува?
- Ами, защото по природа си е любопитен, иска да види какво има зад хоризонта му – другия град, държава, континент, планета... защото го влече новото и непознатото.
- Защо един човек би избрал да почива в чужбина, а не във виличката си, на 20 км от града, в който живее?
- Защото иска да избяга от до болка познатото.

Е, ако той измине над 1 000 – 2 000 км и отиде в страна, за която нищо не знае и там всичко му звучи познато, според вас дали няма да остане разочарован? Дали ще пожелае да се върне пак?
Ако немеца отседне в хотел ...нека не е Дитер, нека е Bellevue, храната му се състои само от шницели, вурстове и пържени картофи, пие си по цял ден биричка Heineken, а из заведенията на комплекса се лее музика от типа - немски кръчмарски шлагери.... Е, те този немец, като се прибере у дома, дали ще може да си спомни в коя страна е почивал? Дали ще може да се сети за поне едно типично нещичко, характерно само за тази държава (Да, за циганите, джебчиите и проститутките, ако е имал "късмета" да се сблъска с тях)?

Ето, затова ме е яд! Яд ме е, че губим постепенно българския си лик, опитвайки се да приличаме на всяка друга нация, но не и на собствената си. Яд ме е, че забравяме кои сме ние и че не сме никак, ама никак лоши.
По конкретната тема ме е яд, че си съсипахме природата да изграждаме туристическа индустрия, от която не само не знаем, а и не искаме да се научим как да печелим. Ето и конкретни примери от каталозите:

Balkan Holidays (Bulgaria & Croatia)
Златни пясъци: Palm beach, Bonita, Gardia, Paradise Green Park;
Св. Константин:
Ritza, Estreya;
Варна: Alekta
В родния ми и така обичан Бургас: Luxor
Слънчев бряг:
Victoria Palace, Fiesta Beach, Bellevue beach, Mena Palace, Marvel, Regina, Amaris, Royal Central, Carina, Royal Dreams, Bravo, Sunny fort

Приятно изключение (по обясними причини ) за моите очи е Албена - Елица, Ралица, Добруджа, Гергана, Магнолия, Камелия

Каталога на RIU Hotels & Resorts
Зл. Пясъци: Viva, Bolero;
Слънчев бряг:
Palace Helena Sands, Helena Park....

Това са най-фрапиращите примери в каталозите. Правя уточнението "в каталозите", защото това са подбрани хотели, а колко и с какви имена са извън тях?!

Иска ми се да бъда правилно разбрана - аз не казвам, че имената са безмислени, глупави или нещо от рода, не! Те просто не могат да се отнесат до страната ни.
Какво общо има Palm beach с България? А има ли държава, в която е невъзможно да съществува който и да е друг от изброените по-горе хотели?!

Иска ми се да отбележа, че в недалечното минало, хотелите в Слънчев бряг са носили имената на реки и планини - Витоша, Рила, Арда, Марица... Ако стария хотел не е разрушен, то той и до днес си стои със старото име.
Е, Марица ще е вече с името Меридиан, но...

“безумия”

  1. Anonymous Anonymous Says:

    Привет, Феня :)

    Коментарът ти в блога ми ме накара да се разтърся и установих, че нито е чужденец човекът, нито е некф чуждопоклонник, а семейната му фирма се казва така - "Дитер". Това, разбира сеу, не променя факта, че може да прояви въображение и да кръсти семейния хотел по-атрактивно. Но все пак и на това се радвам - че го е направил с любов и вкус.

  2. Blogger Fenia Says:

    Да, Вени, прочетох в блога ти какво си ми отговорила. Тръгнах да ти пиша нов коментар, но исках да кажа толкова много неща, че в крайна сметка се получи този мой постинг.
    Аз не искам да засегна човека, вложил вкус и старание за да съхрани / възроди нещо красиво, но от друга страна не мога да се примиря и с недомислието! Нищо не й пречи на фирмата да си се казва "Дитер" (каквато и да е причината за това), но освен всичко друго, заради самия собственик и бизнеса му е хубаво да подбере адекватно име на хотела си;)