<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d25515225\x26blogName\x3dFenia+in+full+leaf....\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttps://fenia-in-full-leaf.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://fenia-in-full-leaf.blogspot.com/\x26vt\x3d4859600396850592937', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

Лайноново - сайвантен умножител

За мой късмет вчера работата ми наложи да изляза от офиса, да се поразмотая по “пешеходната” Витошка, да видя Слънчицето и наизлязлото множество. Тази ми разходчица ме пообогати с впечатления (почувствах се като пуснато на свобода животинче, странно защо!):
Минавам покрай “кафе Лаваца” (до бившата руска книжарница, ъгълът на Алабин и Витошка):
Един човечец лакира дървената платформа на заведението, а в мен се разля блажената топлина на благородната завист....
(следва разговор на моя милост с моя милост):
- Браво, е те това е отношение! Така трябва! Браво, бравоо! Ето, утре дъжд ще падне, а след два дена – сняг... Придвидлив е частника, иска да си я запази (платформата) годна за употреба и след зимата. Ето, на това му се вика грижливо отношение към собствеността!
- Опс... собственост ли каза? Чия собственост?
- Как чия? Частната, неговата си, разбира се!
- Е, как частната, като това си е част от тротоара ( въпросната платформа е издигната на височина 15-30 см, компенсирайки наклона)?
- Ееее, спокойно де, знам те какво имаш предвид, но.. помислено е за пешеходеца – той би могъл да минава свободно между платформата и вратата на заведението. Все пак оставено е разстояние по-малко от 2 метра! И... какво си да го (пешеходеца) зажалила, та то цялата улица си е пешеходна. Ако му е тясно, да си слиза на платното!
(след последното, разходката продължи)
Хубаво подминах, но взех да се връщам в спомените си към вчерашната утрин, когато замислях един безкрайно възмутен постинг..... Смятах да го посветя на утринните си впечатления (вчера ще да съм била много впечатляваща се) от пл. Св. Неделя.
Преди доста време бях писала пак по темата и даже до моя любимец, г-н кмета ни, запитване щях да отправям. И понеже не съм го отправила, той не се погрижил и паркиращите се коли (на мини-площадчето пред аптеката на пл. Св. Неделя) вече заплашват да ми се качат върху главата – визирам конкретно един мини-бус, който леко ме подбутна, за да се намести по-добре на останалото свободно местенце там. И... да не си мислите, че аз нещо нарочно съм се бутала в него? Нееее, аз просто си чаках зеленото човече на светофара да са разкрачи, когато усетих неочаквания физически контакт (сиреч – подбутването), обърнах се рязко с цел наказване на извършителя (да се разбира – да го шамаросам) и ...ха, изненада – ми той бил бус....
Но възмущението ми нямаше да е насочено само срещу този бус, а и срещу собственика на Bar & Grill Happy (забелязвате ли някъде българското му наименование? ).
- Възмущение или възхищение?
- Самата аз не знам, чувствата ми са смесени... Вчера той ми даде възможност да осъзная как най-лесно мога да удвоя броя маси в заведението си (е, ако имам такова, де).
- ?!
- ...какво правеше един работник пред Hаppy в ранната утрин (добре де, позакъснявах за работа – в 09:10)? Ами... зидаше стеничка.
- Похвално!
- ....стеничката, разбира се е нисичка – около 1-1.20 м, сравнително приятна за гледане, а предполагам основното й предимство е да пази от вятъра поседналите навън гости на заведението (всеки минаващ оттам е видял, че масите навън са почти толкова, колкото и вътре).
- Навън ли? Кой е луд да сяда навън зимъска?
- Оооо, спокойно, предполагам следващата крачка ще бъде да се постави найлонова или пластмасова преграда, а може и направо към стъклена ще се премине!
- ...
- Да, знам, че само за зимата ще да я бъде! Лятото ще си я свалят – няма да лишават поседналите гости от приятната атмосфера на пролетно/лятно/есенното слънчице, съчетано с “чистия” въздух на централно софийско кръстовище и гледката на непрекъснато сновящи във всички посоки хора.
- Не те разбирам....
- Ми... какво не разбираш? Едно затваряне ( макар и временно) не представлява ли на практика приобщаване към заведението на тротоарната част? А тази тротоарна част не трябва ли да е свободна за да могат хората спокойно да си преминават?
Допреди стената, масите бяха обградени със саксии.
Свидетел съм, как проверяваха кафенето пред офиса ми за сключен договор с общината, за саксията сложена пред заведението (а, те пък, верно си имаха договор, чак ме учудиха!).
А Happy? Дали те са имали разрешение за саксиите преди и кой сега им е издал разрешение да си строят стенички?
(спирам разговора на двете кокошки ( Аз и Аз), че се дразня)
Та... разказвах за вчерашната си разходка и я бях оставила до подминаването ми на “Лаваца”-та.....
Следващ “магнит” за погледа ми бе найлоновото сайвантче пред пицария Трол. Найлонов ли казах, нееее ЛАЙНОНОВ (в бебешките си години племенника ми казваше не найлон, а лайнон). От днес, за подобен род “градежи”, си въвеждам мое си терминче - “лайнонов сайвант”.
Та, как е възможно нещо толкова грозно и смешно да се пльосне в центъра на пешеходната зона на една европейска столица (моля собственика на Трол да ме извини за реализма)? Но, интереса оправдава грозотията – под въпросната лайнонка има няколко масички.... или – отново имаме същата умножаваща изобретателност на българина, в действие!
И ако си мислите, че лайнона в центъра на София се е свършил, ще ви осведомя - грешите!
Малко по-нагоре има още една пицария – пица Палас! И как мислите, че е разрешила проблема с недостига на маси в заведението? Да, правилно се досетихте - изнесла си е масички извън заведението, покрила си ги е с лайнонец и... проблем няма! Хитричко, а?:) Сигурна съм, че наемът на квадратен метър тротоар е доста по-нисък от наемът на квадратен метър в сграда на първият етаж на бул. Витоша (ако не се лъжа тротоарното право е по зони и е все едно дали си слагаш масата на Витошка или на ул. Цар Асен, примерно).
Още един въпрос разцъфва в пространството: Дали пък, заведенията тип бистро/пицария не са от най-бедните типове заведения и нямат възможност да плащат скъпите наеми и... това да е причината да обръщат тротоара в сграда?
Имах и други окопопадения, но поради получилото се разлято изложение, предизвикано от неспособността ми да се изразявам кратко, точно и ясно, ще се възпра!

P.S. Не мога да не споделя: Разбрах какво означавало съкращението ЦКТОН. А някой друг знае ли?
За любопитните – Център за Комплексно Транспортно Обслужване на Населението. Намира се в НДК и май е по-известен като Билетен център.

“Лайноново - сайвантен умножител”

  1. Anonymous Anonymous Says:


    ...преди доста време бях писала пак по темата и даже до моя любимец, г-н кмета ни, запитване щях да отправям. И понеже не съм го отправила, той не се погрижил и паркиращите се коли...


    И защо не отправи запитване, да те питам аз ? :) Я разпечатай туй и му го прати... :-P

  2. Blogger Fenia Says:

    Валери, очаквах да ме ковнеш, макар и да се чудех с какво точно ще бъде;)
    Не съм забравила, че имам да пиша до г-н кмета ни, но истината е, че изпитвам неудобство (към настоящия момент) да го направя. Знам, че ще прозвучи адски смешно и глупаво, но причината за това е, че до ден днешен не съм си платила данък сгради и такса смет за 2006г. Разбира се, оправдание си имам - физически ми е невъзможно!ДО Илинден се намира на (нека не бъдем цинични) неудобно за мен място. По много глупав начин изпуснах възможността да платя по банков път и сега... за да си платя данъците, трябва да си взема почивен ден, което към настоящия момент е немислимо.
    Независимо от оправданията обаче, факта си е факт - аз не съм изрядна към общината! Тъпото е, че притежавам нещо (май съвест го зоват), което ме възпира да търся отговорност от тази община, към която аз не постъпвам коректно.
    Но... положението няма да е вечно! Наближава Новата Година, а аз не обичам да я посрещам със задължения. Та, познавайки се добре, ще намеря някакъв вариант да се завлека до там и да си платя дължимото и... тогава, ако намеря подходящи думи, ще попитам за всичко, що съм насъбрала;)