<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d25515225\x26blogName\x3dFenia+in+full+leaf....\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttps://fenia-in-full-leaf.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://fenia-in-full-leaf.blogspot.com/\x26vt\x3d4859600396850592937', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

Защо не се присъединявам

Написах този постинг преди няколко дена, но поради липса на време и възможност (:Р) за редакция, го зарязах
Тази сутрин слушах по BTV за кучешкия изолатор и за проблема с кучетата из софийските улици. Банално, нали? Банално, но в духа на това, което бях прочела вчера при Ясен Праматаров и на стартиралата банерна инициатива за спасяването на Шакти (новините от днес са, че Шакти ще бъде заменена; обездвижването й не й се е отразило добре!), отново се замислих, че цялата ни настройка, отношение към животните е сбъркана!
За бездомните кучета
В една от отминалите седмици бях на семинар в Боровец (както обикновено съм разочарована от това място, да не кажа отвратена! Дано не забравя някой път да разкажа за бутафорния лукс, царящ там). Разхождайки се из комплекса попаднах на човечец хранещ бездомно куче ( кучето бе породисто и доста възрастно - факт, виден и за непознавач като мен). Поразговорих се с него (човечеца). Оказа се, че живее и работи целогодишно там. Сподели ми, че това е 3-тото или 4-тото куче, което някой изоставя в комплекса за последните 6 месеца. Обяснението му бе, че софиянци идвали там за да си изоставят кучетата.
Причината да нямам домашно животно е, че страшно много се привързвам (нявга в детските ми години един папагал, живял при мен 2 дена “ми разказа играта”) и трудно понасям случващото се с него (да се разбира-> да го надживея). Та, как е възможно ти да гледаш 7-8 години едно животно и да го изхвърлиш на улицата?! Как е възможно да “изпуснеш” животното си да създава поколение, за което не поемаш отговорността?!
Мислила съм по въпроса, какъв е правилният начин да се справим с проблема “бездомни кучета”. За мен избиването им не е решение и в никакъв случай не ме удовлетворява! Най – правилно би било да си ги отглеждаме, което убедена съм ще предизвика само възмущение. Аз по никакъв начин не се чувствам виновна за размножаването им, но съм съгласна да ми се добави нов данък и със средствата по него да се отглеждат кучетата до естествената им смърт. Това обаче едва ли е възможно. За да стане факт трябват няколко неща:
1. Да се състави (с участието на всички домоуправители) национален регистър на домашните животни.
2. Да се задължат всички собственици на домашни животни да минават на ежемесечни прегледи и имунизации при ветеринарен лекар.
3. Да се задължат всички ветеринарни лекари да отчитат текущото състояние на животните (включително отчитане на бременност).
4. Да се изгради система за проследяване на новородените – кому се водят на отчет – ако са продадени (момента с плащане на данъци от такъв вид приходи го пропускам, нищо, че някои хора са превърнали развъждането на животни в доходоносен, освободен от данъци бизнес) / раздадени - кой и как поема грижата за тях, ако е никой – остават на грижата на “родителя”.

5. Да се въведе система за проследяване на смъртните случаи – как / от какво е починало кучето, къде е погребано... Трябва да се избегне умишленото умъртвяване на животното, малтретирането му...
Нима е нормално в днешно време да подминаваме по улиците трупове на умрели животни (да, по-голямата част са бездомни, но дали?)? А ако причината за смъртта е някаква болест, не е ли нормално епидемиолозите да го знаят и имат предвид? Нормално ли е да се погребва животно безразборно – ей там - зад блока, в градинката...?

След като се направи всичко по т.1 – 5, тогава може да се премине към данъчно облагане, със средствата по което да се осигури отглеждането на животните до естествената им смърт и заличаване по този начин на популацията на бездомните кучета (за София били около 20 000)!

Разбира се, всичко написано по-горе е утопия. Колкото и да ми се иска, не вярвам, че действително би могло да се получи. Да, но това е единствения (според мен) хуманен начин да се справим с проблема. Всичко друго е жестокост, недопустима за съвременното общество!
Щеше ми се да коментирам тук, ето това, но поради получилото се дълго изложение, ще го оставя за друг път. Явно трябва да се примиря с бедността на речника си – липсват ми точните 2 думи, с които да изкажа всичко, което искам, затова съм толкова подробна:(
Шакти
Как всичко написано по-горе се отнася до проблема с малкото тигърче? (
Тук очаквам да ме освиркате и може би си го заслужавам).
Аз банер за спасяването на Шакти няма да поставя в блога си! Причината за това не е, че не ме интересува съдбата на животното, а защото не вярвам в резултатността на това. Нашата "банерна борба” срещу всичко неправилно, аморално, неетично и т.н. аз считам за “отбиване на номера”.
За това, какво смятат да направят с малкото животинче, научих по някакво стечение на обстоятелствата още с преминаването му на границата. Погнусих се от факта, че животното е родено в развъдник за редки животни. Не знам откъде е информацията на сайта, че от тази порода има само 400 бр. животинки в света, но е факт, че то е предопределено (заченато и родено) да бъде продадено. Едва ли Гергов е платил някаква колосална сума за да го притежава, толкова голяма, та някоя от най-големите в световен мащаб зоологически градини да не могат да си позволят такова животно! Но не цената ме смущава. Зоологическата градина за мен също не е решението за тези животни! Ако някога имам дете едва ли ще го заведа в зоологическа градина (поне не софийската!). Животните там ме натъжават и ме карат да се чувствам отвратително! Бих искала да ги види в естествената им среда – сафари в Африка, да речем (сафари, в смисъла на туристическа атракция, не лов!), а не зад клетки – изтерзани, мръсни и примирени:(
За инициативата “Шакти” ме е яд и по друг повод. Никой от вас ли не е ходил в кафе “Snake”, в кв. Люлин? Знаете ли откъде идва името? Досещате се, нали? Там от години си “живее” в стъклена клетка една змия (а дали не са и повече не знам – никога не съм поглеждала зад стъклото). Змиите са животните, които ме ужасяват от най-ранна детска възраст. Въпреки това, аз не одобрявам поставянето им зад стъкло в едно заведение (да споменавам ли, че е денонощно, че се пуши, че звучи непрекъснато силна музика, че всеки може да “почука” на стъклото...)! Е, къде са в този случай защитниците на животните? Примери имам още, но няма смисъл да ги давам....
Бих подкрепила всичко разумно и ефективно (според собствената ми субективна преценка)!
Кое би “заставило” Гергов да изостави идеята за жива атракция в магазина? Разбира се – неефективността на тази реклама. Ако никой не влезе заради животното, то той няма да поддържа скъпото му съществуване там. Да се разчита на това обаче, не е хубаво, защото ще мине време докато се види ефекта ( за живинките, това време е част от техния живот).
Хубаво е (според мен) да се вдигне шум около целия му бизнес – разбира се, предимно хотелиерството (не знам докъде е стигнал с изграждането на конната база до с. Ягодово?). Хотелите му са летни и се пълнят основно с чужденци. Чужденците са доста чувствителни по темата за опазването на околната среда и животните. Ако се вдигне шум около кампанията ‘Шакти’ и от международни природозащитни организации, т.е. да се привлекат такива и това достигне до туроператорите, осигуряващи заетост на хотелите му, то тогава е възможен успех.
Преди всичко обаче, трябва да се тръгне с петиция до самия Гергов. В момента той се опитва да върне хората в ЦУМ. Един евентуален скандал може и да го разколебае. Нищичко не разбирам от реклама и не мога да преценя дали един такъв скандал няма да вкара повече хора в ЦУМ, отколкото да възпре (Гергов ще си направи и тази сметка!)?
Втора стъпка би трябвало да бъде демонстрация пред ЦУМ...
Третата стъпка я описах по-горе – чрез туроператорите и ... да речем листовки давани на самите му туристи, но пак към лятото се насочвам...
... че ще се случи нещо подобно, аз пак не вярвам, дано не се окажа права!

Labels:

“Защо не се присъединявам”

  1. Anonymous Anonymous Says:

    Абсолютно съгласна съм с теб, що се отнася до тигърчето. А за кафето със змията разбрах преди два дни и също толкова се възмутих, независимо, че и аз не обичам змиите... Останах си с възмущението де...

    И аз не бих завела своите деца някога в зоопарк, направо ме боли сърцето за тези измъчени животни там... Ненавиждам и циркове с животни и особено със тигри, слонове и хипопотами - огромни и мощни животни, подчинени и жалки, превърнати в човека на маскарад заради 5-минутно удоволствие на тълпа от жадни за зрелища уж по-висши същества, гнус да те хване направо. Затова и не ходя на цирк, въпреки че много обичах едно време...

  2. Blogger zlatkata Says:

    ндааа...
    будната съвест...
    а що не вземат да протестират пред развъдниците за такива животни в Европа?изградени със всичките им там разрешителни и лицензи и съгласия и дрън дрън...тигърчето се е родило в развъдник и е отглеждано в развъдник с цел продажба...и луд ли е тоя дето яде баницата или е луд тоя дет му я дава?...
    а за бездомните кучета нямам думи...като бях малка се заричах че ще направя приют за бездомни животни,не за бездомни хора...

  3. Blogger zlatkata Says:

    и честно казано евала на Гергов за рекламата!!!!